Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /data/www/21503/jidloprozdravi_cz/www/wp-includes/plugin.php on line 601
Léčivé účinky potravin | Jídlo pro zdraví
Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /data/www/21503/jidloprozdravi_cz/www/wp-includes/plugin.php on line 601

Hrušky

Užívaná část je plod, který je všem dobře známý. Existuje mnoho odrůd, všechny se vyznačují velkým množstvím draslíku a nízkým obsahem sodíku. Mají také nízký obsah bílkovin, tuků i sacharidů. Dále se využívá jejich významného vlivu na tekutinu v tělě, velmi odvodňují. Jedí se hrušky syrové, vařené a i sušené.

Mangold

Mangold je původně z přímořské řepy, je to tedy blízký příbuzný naší červené řepy, užívají se listy (jako špenát) a stonky (jako chřest). Mangold má příznivé účinky na látkovou výměnu a také na vegetativní nervový systém. Je doporučován těhotným ženám a malým dětem. Další léčebné účinky jsou stejné jako u špenátu.

Vlašské ořechy

Plody ze stromu, který je původně z Asie, jsou velmi výživné a nezastupitelné v jídelníčku nejen u vegetariánů. Vysoký obsah vitamínů řady B, vápníku a fosforu má léčivý účinek na nervy. Další významnou skutečností je nízký obsah sodíku, těží z nich lidé s podváhou i po nemoci. Ořechy jsou velmi dobrým zdrojem zinku, který je zásadní pro dobrou imunitu, zdravé vlasy i pokožku.

Mandle

Mandle obsahují vysoké množství hořčíku, který ovlivňuje stav kůže, vlasů i nehtů. Patří k protirakovinným potravinám. Pomáhají zlepšovat činnost srdce a srdeční choroby. Nervová soustava potřebuje ke své normální činnosti hořčík v organické podobě, konzumujem mandle (nebo jiné potraviny bohatých na Mg) při různých neurózách a psychózách. Nedostatek se projevuje bolestmi v lýtkách a třesem víček, někdy i bolením hlavy. Hořčík zvyšuje imunitu a působí proti stafylokokovým bakteriím.

Mandlové mléko je léčebnou potravinou při infekčních onemocnění, nezatěžuje organizmus trávením. To se využívá u dětí, které trpí ekzémy.

Avokádo

Tuky avokáda jsou tvořeny nenasycenými mastnými kyselinami (mimo jiné), pro organizmus nezbytnými a velmi příznivými. Avokádo zlepšuje organizmu po nemocech, vyčerpání, depresích. Příznivě působí na snížení krevního tlaku, posiluje srdce, zvlášťě při ateroskleróze, při pektorálních angíně a po infarktech. Dále jeho účinek oceníme pro chorobách ledvin, močových cest a jater. Jí se syrové a může se použít i jako  maska na pleť.

Granátové jablko

Granátové jablko je cenné pro svůj vyšší obsah manganu, který je důležitý pro tvorbu různých enzymů. Napomáhá spolu s ostatními potravina v porocesu látkové proměny. Též se užívá při nedostatku vitamínu B2, samozřejmě s dalšími potravinami bohatými na tento vitamín. Štáva z granátového jablka je velmi osvěžující a povzbudivá.

Mrkev karotka

Užívaná část je zejména kořen, naťe a někdy i plod..

Její léčebné účinky jsou velké, karotka se často objevuje ve výzkumech, kde se pátrá po protitrakovinně působících potravinách. Denní nebo témeř denní konzumace karotky podstatně snižuje riziko rakoviny slinivky břišní. Pektin, obsažený v mrkvi, na sebe váže těžké kovy v těle a vylučuje je ven. V lidové medicíně se karotka používá při nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách a střevních zánětech.

Zajímavé je doplnit si svůj jídelníček pravidelným pitím čerstvě vylisované karotkové šťávy. Jaké množství a kdy ji pít záleží na situaci, zdravotním stavu a ročním období. Musí být doplněná kapkou kvalitního oleje a případně trochu ředěná vodou.