Tofu s bulgurem (pro 4 osoby)

rukola_1Uvaříme 1/2 balíčku bulguru stejně jako rýži, propláchneme, osolíme a dáme vařit (poměr přibližně 1:1,5), zvlášť na pánev WOK dáme olej (olivový, sezamový, ořechový – dle své chuti), přidáme nakrájené čínské zelí (1/2 hlávky), osolíme a chvíli opékáme.

Potom přidáme 2 balíčky tofu (já použila s řasou, ale jde i marinované) nakrájené na kousky a opékáme spolu s čínským zelím. V misce nebo hrníčku rozkvedláme 3 – 4 vejce, přidáme sůl a pepř a zalijeme zelí i tofu, chvilku necháme, aby vejce ztuhla 2-3min. Nakonec smícháme s bulgurem a zasypeme klíčenými semínky, podáváme s rukolou.

Vejce lze vynechat, jídlo je pak lépe stravitelné, můžete přidat zeleninu navíc, třeba mrkev, řapíkatý celer, listovou zeleninu atd …

Cizrna s pórkem a olivami (2-4 porce)

Namočíme cizrnu (1/2 balíčku) aspoň na 12 hodin, lépe déle (přes noc), druhý den slijeme vodu, přidáme novou vodu, 1 bobkový list a uvaříme do měkka. Zvlášť rozehřejeme pánev, dáme na ni olivový olej (panenský, asi 5 lžic) a restujeme nakrájený 1 pórek a řapíkatý celer (polovinu balení) asi 3 minuty, potom podlijeme sójovou omáčkou (2 lžíce), šťávu z 1/2 citrónu a dále dusíme asi 3 minuty. Pak přilijeme rajčatovou šťávu (asi 300ml) a olivy kalamáty (podle chuti), přikryjeme pokličkou a necháme chvíli vařit, potom přidáme uvařenou a slitou cizrnu, dochutíme solí a pepřem. Vše promícháme a necháme 2-5 minut stát pod pokličkou. Podáváme s uvařeným vejcem nebo obilím.

Horký kuzu pudink

Jablečný nebo hruškový mošt (cca 0,5l), může být naředěný s vodou, dle naší chuti, přidáme 2-3 lžičky kuzu (mošt musí být studený) a necháme rozpustit. Pak dáme na oheň a vaříme, mícháme, dokud se nezačne vařit a tekutina nebude průhledná. Pak nalijeme do menších skleniček a jíme, pijeme.

Tvarohový nákyp

3 vaječné žloutky, 60g másla, 100g sirupu – rýžového, pšeničného atd. (nebo medu), 1/2 čl strouhaného čerstvého zázvoru, špetka soli, 60g kukuřičné polenty (nebo pšeničné celozrnné mouky), 500g tvarohu, 1/2 čl kakaa, rozinky – vše smícháme a vyšleháme, potom přidáme ušlehaný sníh ze 3 bílků. Dáme do formy (dortová, pekáček) a poklademe sezonním ovocem (švestky, jablka, hrušky). Dáme do trouby a pečeme mírně asi 30-50 minut, dokud není povrch růžový. (recept inspirován výživou podle pěti elementů)

Jáhlový nákyp

300g uvařených jáhel, 2 vejce, 3 lžíce rýžového sirupu nebo medu, 80g másla, skořice, rozinky, sezonní ovoce.

V míse rozšleháme máslo, přidáme žloutky a sirup. Potom přimícháme vychladlé uvařené jáhly, oprané rozinky a skořici. Nakonec vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků. Dáme do vymazané a vysypané dortové formy 1/2 těsta, po celé ploše poklademe ovoce (hrušky, švestky, jablka) a dáme druhou polovinu těsta. Pečeme v troubě asi 40-50 minut, dokud není zlehka hnědý a tuhý. Před podáváním můžeme polít medem nebo sirupem a posypat oříšky dle chuti.

Perník s hruškami

3 hrnky celozrnné pšeničné mouky

1 hrnek hladké pšeničné (pohankové, jáhlové)

1 hrnek cukru

1 vejce

2 plné lžíce kvalitního kakaa

¾ hrnku oleje (slunečnicový, nepanenský olivový)

½ prášku do pečiva

1 prášek do perníku

5 měkčích hrušek, rozvařených v troše vody a rozmixovaných, vychladnutých celkové množství 2 hrnky

100g rozinek (opláchnuté vroucí vodou), případně namočené v rumu

Čokoláda do těsta a na posypání dle chuti (min. 70 % kakaa)

V míse vyšleháme cukr a vejce do pěny, přidáme kakao, promícháme a postupně přiléváme olej. Potom přidáme střídavě hruškovou hmotu a směs ze všech druhů mouk a prášků do pečiva a do perníku. Pokud je směs příliš tuhá, přidáme trochu mléka nebo vody. Těsto musí jít vylít z mísy, ale nesmí být moc řídké. Na konci přidáme rozinky, kousky čokolády, promícháme a dáme do hlubšího pekáče. Můžeme posypat kousky čokolády (aspoň 70% kakaa). Pečeme ve vyhřáté troubě cca na 180 °C 50 minut až hodinu do propečení těsta.

Červené zelí a kapusta s fazolkami Adzuki

Do hlubší pánve nebo woku dáme kvalitní olej a po jeho rozehřátí přidáme nakrájené červené zelí (1/2 střední hlávky) na proužky, přidáme dvě lžíce sójové omáčky a necháme opékat, hlídáme, aby se zelí nepřipálilo, mícháme a můžeme jen malinko podlít vodou. Přibližně po 10 – 15 minutách přidáme nakrájenou kapustu (1/2 menší hlávky), opět na proužky, přidáme malinko soli a teď i více vody a něcháme dusit dohromady. Když jsou obě zeleniny měkké, dochutíme citrónem nebo umeoctem, solí, sójovou omáčkou, přidáme opět kvalitní olej (panenský – světlice, sezamový, řepkový) a uvařené fazole Adzuki, smícháme. Příloha: brambory, rýže, jáhly, pšenice

Vaření fazolek adzuki: požadované množství fazolek adzuki dáme do většího množství studené vody a vaříme s kouskem řasy kombu nebo wakame asi 40-50 minut, dokud nejsou měkké. Do jídla nakrájíme i řasu.

Čočkový prejt

1/4 kg čočky, 15 dkg jahel, řady Hijiki, česnek, pepř, majoránka, 1 cibulka, nové koření, 6 dkg omastku (sádlo, máslo, olej).

Přebranou čočku na noc namočíme, druhý den uvaříme do poloměkka s řasou Hijiki, pak přisypeme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a vaříme spolu do měkka. Odstavíme, přidáme koření, sekanou cibulku, omastíme a dáme do pěkáčku zapéct do trouby.

Polévka

Množství surovin volte podle vlastní chuti a počtu strávníků.

V horkém hrnci rozehřejeme 1 lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zpěnit a trochu orestovat, potom přidáme sůl a kmín a nakrájené  žampiony (nebo jiné houby), oloupané a nakrájené brambory a chvíli promícháváme na cibulce. Potom přilijeme vodu a necháme vařit s kouskem řasy Hijiki a případně kouskem klobásy nebo uzeným tofu. Vaříme na mírném ohni dokud nejsou brambory měkké, potom přidáme nakrájenou dýni Hokaido (asi 400g), zbavenou semínek a opět vaříme dokud  nezměkne. Nakonec přimícháme uvařené ječné kroupy nebo jinou obilovinu a necháme prohřát. Na konci část polévky rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme sójovou omáčkou nebo Tamari, případně dosolíme.

Zelí z dýně

Menší dýně (asi 1kg) rozkrojíme, vyloupeme semena a měkký vnitřek lžící. Pak ji oloupeme a nakrájíme na menší pruhy a nakrouháme na hrubém struhadle. Pak ji vložíme na zpěněnou cibuli na 1 lžíci sádla, s trochou cukru, osolíme, okmínujeme a opatrně chvilku dusíme, aby se nerozpadla. Pak ji zaprášíme jemnou celozrnnou moukou a dochutíme octem (podle chuti – balzamikový, vinný) a můžeme případně přilít trochu vody.

Hustá polévka s kysaným zelím

Kořenová zelenina (mrkev, petržel, kousek celeru), kousek dýně, malý kousek zázvoru, 4 brambory, cibule, 250g uzeného tofu (nebo uzeného masa, kvalitní klobásy)- vše nakrájíme na kousky a dáme do většího hrnce na rozehřátý olivový olej, vše mírně opékáme. Přidáme kmín, pálivou červenou papriku a sůl, stále opékáme. Po chvilce přisypeme 200g pohanky, stále mícháme. Po chvilce přidáme horkou vodu, tak aby byl hrnec plný ze 3/4. Přidáme lžíci polévkového koření (Podravka nebo Wurzl) a vaříme dokud není pohanka a brambory měkké. Před koncem varu přidáme pokrájené kysané zelí, dáme do hrnce a jenom chvilku necháme vařit. Nakonec dochutíme koprem a sojóvou omáčkou.

Treska se zeleninou a quinoou

Nenáročné jídlo na strávení, zároveň chutné a výživné. Hodí se jako lehčí oběd a i na večeři, množství přibližně pro 2 osoby.

Suroviny: 2 kousky tresky, kousek cukety, patizonu, čerstvá rajčata, zázvor, fazolové lusky či jiná zelenina, drcený kmín, červená paprika, rozmarýn, sůl, balzamikový ocet, slunečnicový olej. Příloha-quinoa.

Quinou opláchneme a uvaříme ve slané vodě do měkka, přibližně 20 minut. Do jiného hrnce dáme zázvor, nakrájený na kousky, trochu ohřejeme a přidáme nakrájenou cuketu a patizon (obojí oloupané a zbavené semínek), společně prohříváme. Posypeme sladkou paprikou, drceným kmínem, přidáme sůl a trochu rozmarýnu. Poté přidáme vodu a chvíli dusíme. Přibližně po 4 minutách přisypeme nakrájená rajčata a fazolové lusky, dále dusíme. Nakonec nakrájíme rybu a dáme ji do hrnce a stále mírně vaříme ještě asi 10 minut. Po ukončení varu ochutíme balzamikovým octem, smícháme s vařenou quinoou a trochou slunečnicového oleje.

Rýže s rajčaty a cuketou

Jednoduchá večeře nebo příloha nebo jídlo, když nemáte chuť na maso. Díky lahůdkovému droždí získá jídlo neobvyklou chuť ale také vitamíny řady B. V receptu není udáváno množství, můžete použít dle vlastní chuti a také dostupnosti surovin.

Suroviny: slunečnicový olej, česnek, zázvor, cuketa, čerstvá rajčata, rýže (basmati, jasmínová), čili paprička, sladká paprika, lahůdkové droždí, oříšky (piniové), semínka (slunečnice)

Na pánvi rozehřejeme olej, dáme pokrájený malý kousek zázvoru a nakrájené dva stroužky česneku. Necháme restovat a dáváme pozor, aby česnek jenom lehce zhnědl. Přidáme pokrájenou cuketu (bez semínek a slupky), nakrájená čerstvá rajčata a malý kousek čili papričky nebo koření. Dále opékáme, dokud není cuketa měkká. Když rajčata pustí šťávu přidáme lahůdkové droždí (cca 2-3 lžíce), trochu červené papriky a sůl. Opět promícháme a nakonec přidáme uvařenou rýži. Prohřejeme, dochutíme solí a před podáváním posypeme slunečnicovými semínky (nebo piniovými oříšky).